Tempo maken in woningbouw

Geplaatst op: 07-oktober-2018


Inhaalslag
Door de economische crisis van enkele jaren geleden werd de nieuwbouw afgeremd. Nu is er door de economische groei een groot tekort aan goede vakmensen en bouwmateriaal. "We moeten een inhaalslag maken", zegt Ollongren. Er is een tekort aan allerlei woningen (sociale- en vrije sector, huur- en koopwoningen en de prijzen zijn fors gestegen.

De rijksoverheid bouwt zelf geen woningen, dat is vooral de verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies. "Gemeenten hebben de sleutel in handen", zegt Ollongren. Als gemeenten problemen ondervinden, moeten ze naar haar komen. "Dan kijken we hoe we die knelpunten kunnen oplossen."

Verontwaardigd
Terecht reageerden gemeente verontwaardigd op haar uitspraken dat het de gemeenten aan lef en ambitie ontbreekt bij het bouwen van extra woningen. Veel gemeenten worden in hun nieuwbouwplannen geremd door provincies. Zij contingenteren vaak de plannen op provinciaal en regionaal niveau waardoor feitelijk schaarste wordt gecreëerd en het prijsniveau als resultante daarvan wordt opgedreven.

Terug naar Weblog
Tweet this!