Jonge starters hebben het moeilijk op de woningmarkt

Geplaatst op: 03-juli-2018

Volgens Erik Ronnes, Tweede Kamerlid voor het CDA, is het nodig dat er meer huizen bijgebouwd worden en snel ook. Hoogleraar Peter Boelhouwer ziet dat de aankomende twee jaar alleen niet gebeuren, want de bouwvergunningen zijn afgenomen. "In de stad bouwen is duur en lastig. We moeten sowieso niet de fout maken om met name in te zetten op hoogbouw, zoals in andere landen. Denk eens aan een locatie rondom een treinstation, daar is vaak ruimte voor woningbouw."

De normen voor sociale huur moeten volgens Peter Boelhouwer ook bijgesteld worden. "Als iemand meer dan 36.000 euro bruto per jaar verdient, kom je er niet voor in aanmerking. Dat bedrag moet verhoogd worden, want dan maken meer mensen kans op een sociale huurwoning."

Marnix Norder van Aedes ziet daarom graag dat de norm voor een sociale huurwoning wordt bijgesteld. "Hier moet echt ruimte voor gegeven worden, zodat je ook met een inkomen van 50.000 euro op jaarbasis terecht kan in dit soort woningen."

Flexibele huur
CDA Kamerlid Ronnes vindt deze verhoging van de salarisgrens in sommige gevallen een goed idee, maar de partij wil liever dat mensen met een hoger salaris meer huur gaan betalen. "Wanneer iemand een sociale huurwoning heeft, en gaat samenwonen met iemand die jaarlijks een ton verdient, dan moet de huurprijs omhoog." Ronnes is van mening dat mensen dan vanzelf op zoek gaan niet anders, waardoor er weer huizen vrijkomen.

Hoogleraar Boelhouwer ziet ook heil in andere constructies waardoor de prijzen betaalbaarder kunnen zijn. "De bestaande voorraad van huizen moet optimaal ingezet worden. In het buitenland wonen bijvoorbeeld meerdere alleenstaanden met elkaar in één woning, in plaats van elk apart."

Daarnaast is er de trend dat mensen kleiner gaan wonen op een ruimte van 30 à 40 vierkante meter. "Dit is ook zeker een oplossing, maar de prijzen zijn wel nog steeds hoog."

Terug naar Weblog
Tweet this!